Gehaktbal zelf maken – Donders fijn balletje van Maik

Hey luitjes hier zijn er weer, en dit keer met één van mijn favoriete recepten: gehaktbal. Mijn vrouw zei nog tegen mij, geeft nou niet alles prijs, ik zei: ach ja maakt niet uit. Iedereen heeft recht op een lekker balletje met mayo.

Of tussen een lekker vers kadetje. Een patatje satesaus met bal heerlijk man. Maar goed dat balletje vind ik dus heel fijn. En ik zal jullie even bal fijn uitleggen hoe het moet.

Allereerst moet je ff naar de winkel, wat moeten we allemaal meenemen? check het hieronder.

Gehaktbal van Maik - Donders fijn balletje
Gehaktbal van Maik – Donders fijn balletje

Ingredients

  • Ca 500g rundergehakt

  • 3 Knoflookteentjes

  • 2 Middelgrote uien

  • 2 Zakjes gehaktmix (kruiden naar eigen keuze)

  • Chilisaus

  • Ketjap Manis

  • Kaneel

  • Koriander

  • Paprikapoeder

  • Vleeskruiden (Is te koop)

Oké we gaan beginnen, plop eerst even een koud biertje open. Dit recept stelt allemaal niet zo heel veel voor hoor. Klein half uurtje ben je klaar. Snipper eerst de twee uien en pers de knoflookteentjes of snijden met een schilmes. Pak een grote kom waar je alles in kunt flikkeren.

Gehaktbal van Maik - Donders fijn balletje
Gehaktbal van Maik – Donders fijn balletje

Heerlijke Unieke kruiden

Unieke kruiden

Kennismaking prijs €1,95 (35 Gram)

Pleur nu eerst de gesneden ui en knoflook in de kom. Het gehakt erbij in en de twee zakjes met gehaktkruiden. 3 keer schudden met de kruiden kaneel, paprika en de koriander. Ik doe er mijn eigen gemaakte vleeskruiden erdoor heen, maar peper en zout kan ook. Doe ongeveer 5 eetlepels chilisaus erin en een flinke scheut curry.

Gehaktbal van Maik - Donders fijn balletje
Gehaktbal van Maik – Donders fijn balletje

Nu zul je wel denken waarom in hemelsnaam curry erin, stja is een eigen idee om het gehaktmengsel wat dikker te maken zodat je er beter ballen mee kunt draaien. En het geeft nog extra smaak ook. Nu het gehakt en kruiden goed door elkaar kneden om er vervolgens gehaktballen van te draaien.

Je moet natuurlijk zelf weten hoe groot je ze maakt. Je kunt ook kleine snackballetjes maken die je heel makkelijk kunt bereiden in de airfryer.

Maar ik maak nu gewoon middelgrote gehaktballen en die ga ik bakken in een e-maile braadpan. Van circa 500 gram rundergehakt draai ik ongeveer 8 gehaktballen.

Gehaktbal van Maik - Donders fijn balletje
Gehaktbal van Maik – Donders fijn balletje

Doe een beste klont boter in de pan en leg dan voorzichtig de gehaktballen erin zodat ze niet stuk gaan of uit elkaar vallen. Daar krijg je me toch een bende van. Pak een vork en draai lichtjes onderaan de gehaktbal zodat ze niet vast gaan zitten aan de pan.

Als je een goede antiaanbaklaag hebt dan heb je geen last maar goed die zit nou eenmaal niet in de emaille pan die ik gebruik. Wel een prima pannetje moet ik zeggen.

Op middelhoog vuur de onderkant bruin maken en dan de gehaktbal voorzichtig omdraaien, zorg hierbij dat je weer de onderkant lichtjes met de vork draait.

Zet de waterkoker vast aan. Als de andere kant van de gehaktbal ook mooi bruin is zet dan op laag vuur. Gooi nu een beste scheut ketjap manis in de pan en doe er een scheut water bij.

Hierdoor krijg je donders lekkere jus maar ook de ballen worden hier mooi bruin van. De ketjap manis trekt natuurlijk ook wat in de gehaktbal voor een fijnere smaak. Ongeveer 20 minuten zachtjes laten sudderen en na 10 min de ballen ff draaien.

Tip. Steek de vork iets onder de gehaktbal en maak een kleine wip beweging, zodat de bal niet uit elkaar valt met omdraaien. Ja toen ik wip beweging typte, toen dacht ik ook ineens niet meer aan gehaktballen hehe:)

Eet smakelijk en plop er nog eentje los.

Tip. Gehaktbal kan je met veel producten combineren, bijvoorbeeld met patat en verse raukost, of tussen een vers bolletje.

Tot de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *